Kristian de Winter is vaak langs het spoor op Zuid-Beveland te vinden en dat is niet zomaar. Op jonge leeftijd kwam Kristian in aanraking met het spoor en alles daar om heen. Dat is ontstaan doordat de familie van Kristian op het station van Oudelande woonachtig was tot medio 2020. De interesse in de spoorwegen in daarna alleen maar gegroeid, zo hield hij op de basisschool een spreekbeurt over de werking van een stoomlocomotief. In 2016 is Kristian aan het fotograferen geslagen en toen was 1+1 natuurlijk twee.

Station Oudelande
De OmCc 1909 railbus bij Station 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke

Het ontstaan

Na vele jaren van plannen maken en tracés uitdenken speelde geld een belangrijke factor bij de aanleg van de tramwegen op Zuid-Beveland. Zoals wel bij meer projecten in de provincie. Op 14 februari 1914 was het uiteindelijk zover; de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland werd opgericht. Niet in Zeeland maar in Utrecht, het hart van de spoorwegen in Nederland.

Maar nadat de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland was opgericht gooide de eerste wereldoorlog roet in het eten.

In het voorjaar van1926 werd begonnen met de aanleg van de tramweg van Goes naar Hoedekenskerke. De voormalige PSD-veerhaven toen nog een werkhaven werd zelfs gebruikt voor de aanvoer van zand.

Uiteindelijk werden de lijnen op Zuid-Beveland geopend op 18 mei 1927 en bestonden uit de tramlijnen: Goes-Wolphaartsdijk-Veer , Goes- Wemeldinge & Goes-Hoedekenskerke-Goes.

Op de Tramlijnen van de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland reden voornamelijk omC motorwagens. Deze motorwagens waren eigendom van de Nederlandse Spoorwegen. Het reizigersvervoer duurde echter niet lang. De voornaamste reden was het het opkomend bus vervoer.

In de tweede wereldoorlog werden verschillende tramlijnen op Zuid-Beveland ontmanteld door de bezetter. Deze zijn nooit meer terug aangelegd. Alleen de ringlijn door Zuid-Beveland is hersteld (Goes- Hoedekenskerke – Goes). Nadat het passagiersvervoer is beëindigd is het goederenvervoer in de jaren 70 van de 20e eeuw pas beëindigd  Op de ringlijn werden voornamelijk landbouwproducten, zoals suikerbieten vervoerd.

Een replica van de OmC 909 motorwagen bij station 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke

Handige links en gebruikte bronnen:

https://www.szbstoom.nl/
https://www.destoomtrein.nl/

De Zeeuwse Lijn – Jan van der Male – ISBN: 9789083003368

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.