Skip to content Skip to footer

Hoe monumentaal is Zierikzee?

Bloggen over Zeeland is onze tweede passie, naast het fotograferen natuurlijk. Deze keer heeft Kristian het over de feiten van Zierikzee, dat zichzelf voorstelt als de monumentenstad van Zeeland. Maar hoe monumentaal is Zierikzee eigenlijk. Dat kan je hier lezen.

Zierikzee heeft monumenten als de Sint-Lievensmonstertoren , de Nieuwe Kerk en de stadspoorten. Maar ook de oude haven mogen wij niet vergeten.

Daarnaast was de stad vroeger heel welvarend en ooit de 2e belangrijkste stad van Zeeland, na Middelburg qua inwoners. De kan je ook zien aan het aantal monumenten dat Zierikzee telt, dat zijn er namelijk 569.

Zierikzee is ontstaan in de 10e eeuw aan de Ee (een kreek). En op 11 maart 1248 werd een vernieuwd stadsrecht uitgeven door koning Willem II . Er is een verhaal gaande dat Zierikzee is ontstaan 849. Ziringus of Zierik, een verdreven ontdekkingsreiziger uit Pannonië in Hongarije zou de stad hebben gesticht. Door de samenvoeging van Zierik en de naam van de kreek (Ee) zou de naam Zierikzee ontstaan zijn.

Meer informatie over de geschiedenis van Zierikzee? Bezoek dan de website van Zierikzee Monumentenstad!

De conclusie of Zierikzee echt monumentaal is, daar kan ik volop ja op zeggen.