Skip to content Skip to footer

Doel: Is er nog toekomst?

Wij van fotografieinzeeland.nl zijn afgereisd naar het Schelde dorp Doel, net over de grens met Nederland.

In dit artikel belicht Kristian de Winter (Redacteur & fotograaf fotografieinzeeland.nl) zijn ervaringen en de feiten over Doel. Mijn vader en ik zijn vorige week zaterdag (27 oktober 2018) naar dit plaatsje aan de schelde afgereisd. Wij dachten het dorp zo in te kunnen, maar niets was minder waar, helaas was de toegangsweg afgesloten met een slagboom.

Wij hebben dus het laatste stuk maar gelopen, over de ooit zo belangrijke toegangsweg voor Doel. Eenmaal langs de slagbomen begint het verval al, zoals huizen met ondergespoten met graffiti  (veelal geen mooie dingen, sommige wel, wel fotogeniek trouwens). en huizen waar alles aan is kapot gemaakt. Jammer dat sommige mensen dit doen. Vroeger zo een levendig dorp met veel openbare voorzieningen en nu bijna niets meer. 

(lees verder onder de foto)

De toekomst

Onlangs hebben studenten van de Katholieke Universiteit Leuven (België) en toekomst plan opgesteld voor het dorp Doel. Ik hoop dat dat plan weer van doel een levendig dorp kan maken. Zeker nu de kerncentrale van Doel in 2025 moet sluiten. De studenten hebben onder meer voorgesteld dat doel niet in één keer moet worden volgebouwd, maar dat het traag moet gebeuren. Ook zijn hun ideeën, onder meer een markt en een waterbus, waarmee weer toeristen kunnen worden aangetrokken. 

De feiten over doel

Doel kent verschillende monumenten zoals de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw hemelvaart & het Sinte Cornelius gesticht. De dorpskern kent een dambord patroon.  Ten noorden van het dorp bevind zicht een gehucht met de naam Ouden Doel. 

(Lees verder onder de foto)

Uitbreiding van de Antwerpse Haven

In Doel is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een leegloop ontstaan, door uitbreidingsplannen van de Antwerpse Haven. De Antwerpse haven zou worden uitbreidt met twee dokken namelijk het Deurganckdok en het Saeftinghedok. Het Saeftinghedok zou dwars door Doel heen komen & het dorpje zou daarmee verdwijnen. Nu deze tijd is de realiteit dat 90 procent van de toenmalige dorpsbewoners het dorp heeft verlaten. Veel huizen staan leeg en het is daarmee een aantrekkingsbron geworden voor vandalisme & dagjesmensen.  Echter zijn er nog steeds mensen in het dorp blijven wonen vandaag de dag.