Skip to content Skip to footer

Bijzondere boerderijen: Het Blauwe Hof – Koudekerke

De geschiedenis van deze bijzondere boerderij: Het Blauwe Hof is een hofstede die gebouwd is in 1588 en is gelegen aan de Breeweg te Koudekerke. Sinds 1641 stond hier een gebouw maar of het een boerderij was is helaas niet bekend. Op het Kadastrale plan uit 1823 was er op de hofstede een boerderij met weiland, bos, boomgaard en tuin aanwezig. Op een foto uit 1912 is te zien dat het huis nog aan de schuur vast was gebouwd. De woning werd in 1922 los van de schuur herbouwd. Dit Zeeuwse boerenhuis is waarschijnlijk een van de laatste welke in traditionele stijl is gebouwd. Het woonhuis heeft een symmetrische voorgevel met speklagen ( afwisseling in het metselwerk van natuursteen en baksteen ) en segmentbogen boven de ramen. Ook is er een levensboom boven de voordeur. De schuur is tijdens het onderwater zetten van Walcheren in de 2e wereldoorlog weggedreven en terug gevonden op het Zand te Middelburg Daardoor is er een noodschuur gebouwd in 1945. De grote boerenschuur naast de woning is gebouwd in 1952 en bestaat uit baksteen met pannen zadeldak. De boerderij heeft tot 1993 dienst gedaan als agrarische bedrijf.  

En nu?:

Tegenwoordig worden er boeken markten georganiseerd en kan men curiosa bewonderen op de brocante markt. Het blauwe hof - Koudekerke Het blauwe hof - Koudekerke Het blauwe hof - Koudekerke  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEES MEER: